Исаев

Приказната зборува за големата кражба на вреден артефакт во 1920. година, која ја истражува Максим Исаев. Многу посакале да го имаат овој вреден артефакт, почнувајќи од странските агенти па се до голем број на емигранти. Еден од нив, Воронстов, сакал да го украде артефактот како би ја финансирал тајната антисоветска организација која требало да ја урне Владата. Меѓутоа и тој во овој случај излегува само еден мал пион во раката на крупните играчи кои сакаат да го искористат за голема и бескруполозна работа. Сепак, младиот истражувач и детектив Исаев ќе се инфилтрира меѓу Белите емигранти како би ја пронашол украдената артефакт вредност.